Alternativkostnad

Alternativkostnad är i egentlig mening ett nationalekonomiskt och penningpolitiskt begrepp som beskriver kostnaden för ”den förlorade intäkten från det alternativet man inte inte utnyttjade”. Med andra ord handlar detta om en idémässig och teoretisk kostnad som bäst ska förstås som just en tankefigur, ett sätt att resonera, och inte som en konkret kostnad. För dig som står i begrepp att låna pengar snabbt kan det vara bra att fundera ett slag över alternativkostnaden för att låna – eller inte låna. Och det behöver inte alltid innebära en missgynnsam alternativkostnad att låna pengar snabbt. Det beror på lite vad man vill baka in för slags värden och, inte minst, värderingar i begreppet. Låt oss förklara.

Exempel på alternativkostnad

För att illustrera vad alternativkostnad kan innebära ska vi ta ett exempel. Låt säg att du har 10 000 kronor. Din målsättning är att investera dessa pengar under ett års tid och få absolut bästa räntabilitet och avkastning.

Från början har du två alternativ. Antingen sätter du pengarna på ett vanligt sparkonto, där räntan sätts dagligen. Eller så investerar du dina pengar i en specifik börsfond. Efter en stund betänketid så väljer du den säkra vägen och sätter pengarna på ett vanligt sparkonto.

Efter ett år har pengarna på sparkontot förökat sig med 3,4%. Din totala avkastning blir 340 kr. Du kan i efterhand konstatera att du hade fått 10% i avkastning om du valt fonderna istället, det vill säga 1000 kr.

  • Din alternativkostnad för att inte ha valt fonderna blir då, under detta år, 1000 kr – 340 kr = 660 kr.

Och på samma sätt kan man resonera gällande alla kostnader. Monetära som icke monetära (du kan även ha ”känslomässiga” alternativkostnader som överstiger de rent monetära). Låt vidare säg att du kunde ha lånat ut dina 10 000 kr till din polare som skulle använt pengarna åt sin nya uppfinning; för pengarna hade du fått 20% i polarens aktiebolag. Och tänka sig: uppfinning blev en dundersuccé och efter år år är bolaget värderat till cirka 5 miljoner. Kan du räkna ut alternativkostnaden för att inte ha investerat i din polares bolag?

För varje företag så finns de varje dag massor av val att göra – och sålunda även massor av alternativkostnader att ta hänsyn till. Vad är exempelvis alternativkostnaden för att inte anställa en ny försäljningschef, att inte investera i en ny maskinpark, att inte höja lönen för Mr Superduktig?

Alternativkostnad för mikrolån

Givetvis finns det även en alternativkostnad för mikrolån och smslån. Hela poängen med den här hemsidan kan uttryckas som en ambition att ge dig som besökare de absolut bästa förutsättningarna för en så liten alternativkostnad som möjligt när du ska ta ett snabblån.

0 comments on “Alternativkostnad
1 Pings/Trashbacks för "Alternativkostnad"
  1. […] Ordlista Previous Next […]