Amortering

Amortering betyder ”periodiserad avbetalning en skuld/lån”. Att amortera på ett lån innebär alltså att du delar upp lånet i flera delar som du betalar periodvis. För de flesta blancolån tillgängliga på nätet så kan du själv välja vilken amoteringsperiod du föredrar inom ett visst intervall. För Thorns lån kan du exempelvis välja att betala tillbaks lånet under antingen ett, två, tre, fyra, fem eller sex år.

Amortering är alltså inte detsamma som ränta på lånet. Räntan är kostnaden för att låna, själva ”priset på att låna pengar” helt enkelt.

Exempelvis. Låt säg att du lånar 12 000 kr. Denna summa vill du betala av, alltså amortera, under två års tid. Detta betyder att amorteringsbeloppet varje månad kommer att vara 12 000/24 månader (två år) = 500 kr i månaden. Räntan varje månad beräknas som en procentsats av ditt totala lån.

Lån utan Amorting?

Det finns även lån utan amortering, lån där du bara behöver betala ränta varje månad. Vid större kapitallån såsom bostadslån är detta inte helt ovanligt. Tanken här är att man kommer att amortera av hela lånet på en gång den dag som lånet upphör – vilket är detsamma som dagen då du säljer fastigheten. Idag är det vanligt att 75% av ett bostadslån är ”amorteringsfritt”, medan resterande 25% ska amorteras på varje månad.

Snabblån och amortering?

För snabblån och mikrolån så talar man vanligtvis inte om amortering i traditionell mening. Det ligger i sakens natur. Tar du ett lån som ska betalas tillbaks inom en eller två månader, så blir det ingen amortering att tala om, utan en direkt återbetalning.

Läs även mer om Annuitetslån, som är en variant av amortering.

0 kommentarer på “Amortering