Blancolån

Att göra en affär ”in blanco” innebär enligt gamla NE ”köp o. försäljning af varor hvilka säljaren vid affärens uppgörande icke har i sin ägo”. Att ta ett blancolån har samma andemening. Det är helt enkelt ett lån utan säkerhet annat än lånegivarens personliga välvilja att betala tillbaks lånet.

Motsatsen till ett blancolån är alltså ett lån där det finns en säkerhet. Säkerheten är vanligen något form av objekt eller annat substansvärde som långivaren kan ”inkassera” om lånegivaren inte fullgör sina förpliktelser enligt låneavtalet. Tar du ett bostadslån så kommer din bostad att utgöra kreditgivarens säkerhet. Tar du ett billån så kommer bilen att utgöra kreditgivarens säkerhet. Tar du ett båtlån…och så vidare. En annan säkerhet vid ett lån kan vara att låna med en borgensman– det vill säga att någon annan går i borgen för lånet, och följaktligen blir återbetalningsskyldig om den ursprungliga lånetagaren inte uppfyller avtalet.

Blancolån och risker

Det är inte så svårt att förstås att kreditgivaren tar en mycket större risk vid ett blancolån. Det är också därför som blancolånen alltid har en högre ränta än ”vanliga” kapitallån. Detta för att kompensera för den högre risken.

För att bedöma risker vid blancolån använder låneföretagen sig av flera metoder, bland annat kreditscoring där den aktuella kundens kreditvärdighet som låntagare bedöms bland annat via en kreditupplysning.

Så kallade smslån har blivit en populär form av små blancolån, det vill säga lån på mindre summor utan någon säkerhet.

0 kommentarer på “Blancolån