Kreditvärdighet

Kreditvärdighet betyder ungefär ”förmåga att betala sina skulder”. Kreditvärdighet kan åsyfta såväl en persons, en organisations eller ett företagets förmåga till skuldbetalning, men också en hel nations. Kreditvärdigheten betecknas i ett intervall där AAA är den högsta kreditscoringen och C den lägsta. (Apropå detta har det väl knappast undgått någon att det stora landet i väst ganska nyligen fick sin kreditvärdighet nedsatt.)

Det finns flera faktorer som påverkar ens kreditvärdighet. Kreditvärdighet handlar sin sin helhet om din betalningsförmåga på både lång och kort sikt. Ett enkelt sätt att tänka på kreditvärdighet som privatperson är enligt den ytterst förenklade formeln enligt:

  • Din Inkomst – Dina Fasta Kostnader = Din förutsättning för bra kreditvärdighet.

Har du en bra lön och får en stor del av denna över när du betalat varje månads kostnader (exempelvis din hyra och dina lån), så har du goda förutsättningar för en bra kreditvärdighet. Då har du, så att säga, ett bra ekonomiskt utrymme för att ta ytterligare krediter. Din kreditvärdighet påverkas också av din betalningshistorik. Har du betalningsanmärkningar så påverkar detta förstås din kreditvärdighet negativt.

Kreditvärdighet vid mikrolån och när man behöver låna pengar snabbt?

När en lånegivare kartlägger din kreditvärdighet så görs först och främst en kreditupplysning. Detta är också det normala förfarandet för dig som behöver låna pengar snabbt och tänker ta ett mikrolån i form av ett smslån. Ofta gör då lånegivaren en kreditupplysning direkt i samband med din ansökan och då får också ett omedelbart preliminärbesked om du är kreditvärdig eller ej.

För mikrolån brukar kraven på kreditvärdighet vara ganska lågt ställda. Det ligger i sakens natur eftersom det handlar om små belopp. Det brukar räcka med att ha en årsinkomst på mellan 20-50000 kr och sakna betalningsanmärkningar för att få låna. Det finns även låneföretag som accepterar ett visst mått av betalningsanmärkningar i din kreditvärdighet, exempelvis Pengos snabblån och Meddelandelån Sverige.

0 comments on “Kreditvärdighet
2 Pings/Trashbacks för "Kreditvärdighet"
  1. Kreditscoring skriver:

    […] som lånekund. Man skulle också kunna uttrycka det som att kreditscoring översätter din kreditvärdighet i poäng. Ju högre och bättre kreditscoring du har, desto större sannolikhet är det att din […]

  2. Ränta skriver:

    […] kommer räntan att vara. Räntan är priset på lånet, men också en kostnad som reflekterar din kreditvärdighet och kreditscoring som kund. Har du hög kreditvärdighet (kanske har du en hög lön, små […]