Går det att tjäna pengar hemifrån genom att jobba med affiliatemarknadsföring?

Rubriken är naturligtvis retorisk. Affiliatemarknadsföring omsätter miljardbelopp varje år.

Så uppenbarligen går det att jobba hemifrån och få ihop en inkomst med denna metod. Problemet är bara att det enligt min mening blivit allt svårare. Hur jag vet det? För att jag varit med ett tag.

Började jobba hemifrån och casha in med lite olika metoder redan i början av 00-talet, och har sedan 2005 gjort hela min inkomst via nätet. Så ja, jag var med under de glada dagarna på nätet, när det var hur enkelt som helst att göra stora summor varje månad som affiliate, med synnerligen enkla metoder.

Det finns flera anledningar till varför det var enklare att jobba hemifrån på den tiden.

För det första så var Google mycket mer välvilligt inställda till affiliatemarknadsföring. Den enklaste metoden gick ut på att man skapade en enkel hemsida, satte upp en Adwordskampanj, och följde pengarna. Följaktligen vilka sökord och kampanjer som gav en positiv Räntabilitet, och vilka som gav en negativ.

De negativa sållade man bort, och efter ett par dagar, beroende på hur mycket trafik man hade råd att köpa, så hade man satt upp en fullt fungerande affiliatekampanj som gav bra med pengar på autopilot, enligt det här upplägget:

  • 1. Någon söker efter en produkt eller tjänst på Google.
  • 2. Din Adwordsannons visar.
  • 3. Användaren klickar på annonsen och blir direkt vidarebefodrad till köpsidan (du behövde alltså inte ens skapa en egen hemsida eller blogg och skriva om produkten ifråga.)
  • 4. Köp = provision

Idag godkänner Google inte denna typ av upplägg och du måste som minimum först skapa en egen ladningssida. Men det räcker inte. Finner Google att denna sida är alltför ”spammig”, irrelevant eller helt enkelt för dålig, så kommer de heller inte att godkänna din annons.

Nu säger jag inte att detta slags striktare regler är fel. Jag förstår att det ligger i the Big G:s intresse att skicka sina användare till bra hemsidor med ett unikt värde. Dilemmet är bara att det gått för långt på andra hållet på så vis att för att du ska övertyga Google om att din affiliatesida är bra, så måste den närmast vara tio gånger bättre än sajter utan affiliatelänkar för att synas.

Jag har själv lagt ner otroligt med jobb, svett och möda på att skapa affiliatesidor som ger besökaren ett extremt stort värde, som blivit helt ratade av Google. Bara av den enkla anledning att de inte gillar affiliates.

Det finns självklart undantag. Men om jag ska peka på en generell tendens, så är det denna som råder. Vilket gjorde det mycket svårare att jobba hemifrån, och att liksom orka lägga ner en massa tid på en hemsida, eftersom risken är stor att den blir ignorerad ändå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*