Så aktiesparar du när det är oroligt på finansmarknaden

För närvarande är det ingen underdrift att påstå att det är turbulent på den ekonomiska världsmarknaden. Grekland bankrutt, USA i djup kris och flera andra länder med betydande budgetunderskott. Och det är lätt att förstå att många undviker aktier och istället sparar pengar på andra sätt. Men det finns faktiskt fördelar med att köpa aktier när marknaden är turbulent. Speciellt om du tänker långsiktigt. Här är 3 aktietips för aktiesparande under dessa förutsättningar.

1. Aktietips = Sprid riskerna – olika aktier i skilda branscher.

Du har säkert hört uttrycket att man inte ska lägga alla ägg i samma korg förut. En devis som i allra högsta grad gäller när du ska köpa aktier. Och inte minst när det gäller en turbulent aktiemarknad. Ett vanligt sätt att sprida riskerna på aktiemarknaden är att köpa olika aktier i skilda branscher. Detta gäller speciellt om du är nybörjare. En skicklig, erfaren börsanalytiker använder kanske en annan väg, men om du inte vet exakt vilka branscher som kommer att bli lukrativa gör du bäst i att diversifier din aktieportfölj.

2. Aktietips = Se ditt aktiesparande som en investering på lång sikt.

Historsikt sett går börsen, och aktiehandlen i stort, alltid upp. Det visar de senaste tio åren, liksom de senaste åttio. Det är med andra ord en ekonomisk lag att sannolikheten för att du ska göra en god aktieaffär ökar med tiden. Kortsiktigt kan det vara mycket ”svåra” faktorer att balansera på börsen. När man talar om börspsykologi och börsstämningar, så är det alltid en tillfällig tendens man åsyftar. Långsiktigt är det alltid börsföretagens prestationer som fäller avgörandet. Alltså om företagen gör vinst eller inte, och hur stor denna vinst är.

3. Aktietips = Gör din initiala investering efter ett fall.

Tänk på agtt alltid ha en god säkerhetsmarginal när du gör din inverstering. Marknaden bör alltså vara relativt låg värderad när du gör ditt aktieköp. Läs på om P/E tal och avkastningsindex och jämför dessa med långsiktiga trender och historiken.

Och fortsätt läsa oss för mer kommande aktietips.