Skapa en aktieportfölj – så börjar du!

Att satsa på aktier kan vara något av det mest lärorika och spännande du kan göra. Men förhoppningsvis även lukrativa. Är du intresserad av att börja med aktier ska du försöka tänka långsiktigt. Det är det bästa aktietips vi kan ge. Och som med alla andra intrikata och komplexa kunskapsområden så kommer du att bli en bättre aktiehandlare ju mer du handlar, ju mer du läser på om aktier – och ju mer du tänker och analyserar. Följaktligen. Att tjäna pengar på aktier på lång sikt handlar om kompetens och kunskap.

På många sätt är aktiehandel motsatsen till att låna pengar snabbt, men det behöver inte vara det. Logiken om pengar, räntor, lån, amortering och avkastning är densamma. I slutändan handlar det om att få avkastning på sin investering och få pengarna att växa. Människor, företag och regeringar lånar pengar varje dag för att investera i olika verksamheter och projekt och alla har egentligen samma intention: att få framtida räntabilitet för den möda man lägger ner idag. En riktig duktig aktiehaj skulle lätt kunna ta ett snabblån och få bättre ränta på pengarna än vad han eller hon behöver betala till lånegivaren. Nu finns det givetvis bättre lån att ta, men mindre ränta. men principen är densamma.

Låt nu säga att du vill starta en aktieportfölj – hur börjar du? Här följer 3 tips att tänka på!

1. Aktietips 1 – Betala av dina skulder.
Hur mycket lån du ska ha samtidigt som du äger aktier är helt och hållet avhängigt vilken risk du är beredd att ta. Visserligen behöver du inte göra dig helt skuldfri innan du börjar med aktier. Kanske har du bostadslån och billån och andra större kapitallån, och det är inte rimligt att betala av dessa på kort sikt i de flesta fall. Däremot bör du se över dina blancolån och eventuella snabblån, och betala av det mesta av dessa innan du börjar handla med aktier. En grund är att du i dagsläget har pengar över varje månad, efter att du betalat alla räkningar. Dessa pengar kan du använda i ett månadssparande i aktier eller fonder.

2. Aktietips 2 – Skapa en långsiktig portfölj
Hela poängen med att skapa en långsiktig aktieporfölj är att du inte ska behöva vara så aktiv; att dessa företag ska ge dig en långsiktig räntabilitet och avkastning. För din långsiktiga aktieportfölj ska du alltså försöka blicka långt in i framtiden och snarare investera i branscher än i enskilda aktörer – läs på, analysera och agera!

En sak. Att skapa en långsiktig aktieportfölj är inte detsamma som att aldrig ändra eller köpa/sälja aktier. Du ska aldrig tveka att sälja en aktie om förutsättningarna för din ursprungliga köp har ändrats. Mycket kan hända i ekonomin under kort tid, det visar historien om och om igen.

3. Aktietips 3 – Skapa en kortsiktig portfölj.
Detta är ett givet alternativ för dig som vill vara mer aktiv och kanske köpa/sälja aktier per daglig basis. Det vanliga tidsperspektivet för en kortsiktig aktieportfölj är 6 månader, men kan förstås utvecklas till att bli mycket kortare, eller längre, än så. Känneteckande för en kortsiktig aktieportfölj är högre risktagande. Med andra ord: chans till större vinster, men också förluster.